Az autógáz

Az autógázról mint alternatív üzemanyagról:

A gázüzeműsítés nemcsak pénztárcánknak tesz jót. Amellett, hogy az autónk által okozott környezeti terhelést csökkenti, a jármű élettartamára is jótékony hatással van. A gázzal üzemelő motor olajcsere periódusa megnő, hiszen a kenőolajat nem hígítja fel a hengerek faláról bele került benzin a gáz nem zsíoldó, ezáltal tovább megmarad a kenőképessége. A motor súrlódó elemeinek élettartama szintén meghosszabbodik, hiszen a gázból nem válik ki széntartalmú, kopást okozó lerakódás. A kisebb kopás miatt a motor tovább üzemel teljesítménycsökkenés nélkül, tovább tartanak a vezérlés elemei is. A gázzal dolgozó motorban az LPG (folyékony PB-gáz) 105 oktánszáma miatt nehezebben alakul ki a kopogásos égési folyamat, mintha benzinnel működne, ez kíméli a motor szerkezeti elemeit, és csökken a működési zaj is.

Manapság, az üvegházhatás egyre inkább érezhető fokozódása miatt, olyan üzemanyagok alkalmazása lenne célszerű környezetvédelmi szempontból, amelyek a hagyományos benzines üzemhez képest jóval kevesebb, vagy nulla káros anyag kibocsátással hajtják a hagyományos motorú gépjárműveket. A gázüzemű gépjárművek, káros anyag kibocsátása jelenleg bőven az érvényben lévő határértékek alatt mozog, függetlenül a gépjárművek gyártási, technológiai megoldásaitól.

Minden benzin üzemű gépjármű kb 1-5 napos szereléssel, erre specializálódott gázautó szervizben átalakítható, beállítható.

Magyarországon az LPG (autógáz) van némileg elterjedve az autósok körében, de csak kis mértékben, köszönhetően az autógázról kialakult alaptalan félelmeknek, és tévhiteknek. Az LPG üzemű autók pb gáz üzeménél, a benzines üzemhez képest a káros anyag kibocsátás kb. a negyede, de modern computer vezérelt gépjárműveknél, csak a 10%-a a benzines üzemnek. Mindemellett a modern építési autóknál, teljesítmény csökkenés már nem mutatható ki köszönhetően, az elmúlt években sokat fejlődött gázutó rendszereknek (BRC SEQUENT)